50 стари сгради в центъра на София са в лошо състояние

г. Автор
стари сгради

Преди повече от десетилетие под руините на сграда в центъра на София две млади момичета загубиха живота си. Делото „Алабин“ започна 10 години след инцидента, а последната присъда беше оправдателна на втора инстанция през февруари тази година. На 19 септември 2006 г. сграда в центъра на София се срутва върху автомобили, попаднали в задръстване. В един от тях пътуват две момичета. Умират на място.

14 години след трагичния инцидент на мястото все още се виждат части от падналата сграда.

В центъра на София има много стари сгради, част от тях са и паметници на културата. В столичния район „Средец“ има около 400 такива. Кметът на района е съобщи, че около 50 са в незадоволително състояние, а 3 от тях имат нужда от спешно обезопасяване.

„Най-притеснителен за мен е случаят с къщата на Гешов на Попа, която е собственост на частен инвеститор и досега всички опити основно на СО, но ние като район се опитваме да съдействаме в този процес на главния архитект, на СО да убедят собствениците да я възстановят, не срещат успех. И не рядко заради споровете между собственици и община, които понякога продължават с години, животът на емблематичните сгради бавно изтича“, заяви Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“.

„Над 40 сгради, които бяха неподдържани в лошо състояние, при обследването се установява, че не могат да бъдат възстановени, се издава заповед за тяхното премахване. За последните 10 години може би 45 сгради, които са паметници на културата са възстановени, разбира се много други стари сгради са предприети действия, те също са възстановени и са в много добро състояние“, каза за БНТ Савина Савова, кмет на район „Възраждане“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *