Американски учени откриха технология за 3D печат на къщи от рециклирани материали

г. Автор
3D принтер

Учени от университета в Мейн, САЩ разработиха 3D-технология за изграждане на къщи от рециклируеми материали.

Иновативния метод за строителство се нарича BioHome3D. За него разказват учени от Центъра за усъвършенствани конструкции и композити (ASCC) на университета в Мейн.

С помощта на индустриален 3D принтер, те са успели да изградят къща от около 180 квадратни метра. За целта са били употребени биоматериали – специални смоли и дървесни влакна. Къщата се отличава с високо ниво на топлоизолация и може да бъде напълно рециклирана.

Всички материали по метода BioHome3D са отпечатани на 3D принтер. Основата на къщата се състои от четири модула и е сглобена на място. Процесът на сглобяване е отнел не повече от 12 часа, а свързването към електрическата мрежа отнема 2 часа. Според изпълнителния директор на ASCC Хабиб Дагер, новата технология позволява да се създадете на 3D принтер цяла къща, а не само нейната основа.

Авторите на проекта BioHome3D коментират, че тази иновативна технология ще бъде принос в разрешаването на проблема с недостига на работна ръка в строителството и нарушаването на веригата за доставки. Специалистите подчертават, че „отпечатаните“ на 3D принтер къщи ще могат да бъдат построени според изискванията за енергийна ефективност и естетическите предпочитания на собственика им.

Учени от Университета на Централна Флорида обявиха, че „отпечатаните“ на 3D принтер тухли от реголит могат да бъдат добър материал за изграждане на базов лагер на Луната. Според експертите, реголитът може да се използва като част от програмата „Артемида“.

Това ще позволи да се намалят разходите за създаване на постоянни селища чрез използване на местни за Луната, а не на земни строителни материали. Статия с резултатите от посоченото проучване е публикувана в списание Ceramics International.

По време на експеримента учените са употребили материал, имитиращ свойствата на марсианския и лунния реголит – рохкава почва на повърхността на небесните тела, възникнала в резултат на космическото изветряне.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *