„Главболгарстрой“ с революционен проект за рециклиране на строителни материали

г. Автор
рециклиране на строителни материали

„Главболгарстрой Холдинг“ АД стартира иновативен проект за производство на рециклирани строителни материали.

Проектът е одобрен за финансиране по програма „Хоризонт Европа“ и за нашия регион, е революционен.

Целта на проекта MOBICCON – PRO е разработването, въвеждането в експлоатация и доказването на ефективността на мобилно съоръжение за рециклиране на строителни отпадъци и отпадъци от разрушаване. Съоръжението ще произвежда вторични строителни материали и продукти от висок клас.
Идеята е строителните материли да бъдат връщани в строителни процес, със същото и дори по-високо качество и да бъдат използвани като ресурс в бранша.

За успешната реализация на проекта ще бъде създаден териториален клъстерен център за региона на Югоизточна Европа в София. Центърът ще обедини опита, експертизата и усилията на учените, публичните власти, индустрията и всички организационни сектори, за да се повиши информираността на гражданите и институциите за необходимостта от намаляване използването на строителни материали и нуждата, както и начините те да бъдат рециклирани и използвани отново по екологичен и зелен път.

Работата на центъра ще бъде от типа „обслужване на едно гише“ и ще предлага виртуална и физическа платформа за обмен на знания, идеи и работа в мрежа по ключови въпроси, свързани с обработката и рециклирането на строителните материали и тяхната повторна употреба.

Пилотната инсталация за рециклиране ще бъде от най-висок клас, а нейните компактни размери ще позволят мобилност и лесното и използване на малки и големи строителни обекти в България и чужбина. Инсталацията ще бъде оборудвана със съоръжения за раздробяване, пресяване, разделяне, пречистване и отмиване, с цел постигане на максимално чисти и качествени вторични продукти и материали.

София ще бъде първа в тестването на инсталацията, след което тя ще бъде преместена за изпитания в една от общините, партньор по проекта – Монтана, Самоков, Сливница или Костинброд. В края на проекта се предвижда мобилното съоръжение да бъде разположено в община Пирот /Сърбия/, която също е партньор в проекта.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *