Архитекти от 6 страни кандидатстват за обновяването на площад „Св. Неделя“

г. Автор
ploshtad-sveta-nedelia
площад "Света неделя"

14 оферти са подадени от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция за Международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в София. Това съобщиха от Столичната община.

Най-много са българските и италианските екипи, а по едно предложение има от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Офертите бяха отворени вчера. Те представляват само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят професионалния си опит до момента. На 20 и 21 юни 15-членното жури ще проведе финално заседание, на което ще избере седем от тях и след това ще бъдат покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада. След това предложенията ще бъдат класирани, като получилият първа награда ще реализира проекта.

Плановете предвиждат реконструкцията на пл. „Св. Неделя“ да започне през 2020 година.

В международното жури участват специалисти от цял свят, както и изявени българи. Всички членове са преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети.

Столичната община обяви Международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през 2018 г. Съхранението на историческия му облик е основно изискване, също така и създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *