Банки в Дания предлагат ипотечен кредит без лихва

г. Автор
кредити

Мотивите са, че искат да стимулират икономическия растеж.

 В страни като Дания, лихвите по ипотечните кредити отдавна са ниски. Сега, някой от централните банки поставят истински рекорд, като предлагат на кредитополучателите си ипотеки с отрицателни лихви за покупка на къща.

Третата по големина банка в Дания обяви тази седмица, че клиентите вече ще могат да изтеглят 10-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент с лихва от – 0,5%, което означава, че клиентите ще изплащат по-малко от заетата сума. Казано най-просто ако купите къща за 1 милион долара и изплатите изцяло ипотеката си за 10 години, ще изплатите на банката само 995 000 долара.

Наскоро Nordea Bank Abp промени правилата си така, че да позволява и заеми до 30 години с отрицателни лихви.

Трябва да отбележим, че дори и при отрицателен лихвен процент, банките често начисляват такси, свързани със заемането, което означава, че кредитополучателите все пак могат да плащат повече, от колкото са смятали.

„Това е поредната глава в историята на ипотеката“, каза икономическият икономист от банката Jyske – Микел Хьог пред датската телевизия, според новинарския уебсайт Copenhagen Post. „Преди няколко месеца щяхме да кажем, че това няма да е възможно, но отново и отново се изненадваме и това отваря нова възможност за собствениците на жилища.“

кредити
JYSKE bank

Отрицателната ставка на Jyske Bank е последната в серия от изключително ниски лихвени оферти от банките към датските собственици на жилища.

Трябва също така да се отбележи, че отрицателните лихвени проценти са налични по краткосрочните ипотечни кредити в Дания от май, а според Bloomberg те току-що са направени пряко достъпни за потребителите.

„Никога не е било по-евтино да се вземат заеми“, каза за Bloomberg Бергман – главен анализатор в отдела за финансиране в Nordea.

Може да изглежда контраинтуитивно за банките да отпускат парите си на толкова ниски лихви – но зад това има обосновка.

Финансовите пазари в момента са на променливо и несигурно ниво. Факторите, които безспорно оказват влияние  включват търговската война между САЩ и Китай, Brexit и общото икономическо забавяне в целия свят – и по-специално в Европа.

Много инвеститори се страхуват от значителна катастрофа в близко бъдеще. Като такива, някои банки са готови да отпускат пари на отрицателни лихвени проценти, като приемат малка загуба, вместо да рискуват по-голяма загуба, като заемат пари на по-високи лихви, които клиентите не могат да изпълнят.

„Неприятна мисъл е, че има инвеститори, които са готови да дават пари за 30 години и получават само 0,5% в замяна“, каза Бергман.

„Това показва колко са изплашени инвеститорите от настоящата ситуация на финансовите пазари, и че очакват това да отнеме много време, преди нещата да се подобрят.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *