До края на 2025 г. в Русе ще бъде изграден модерен интермодален терминал

г. Автор

В най-големият дунавски град в България – Русе предстои изграждането на интермодален терминал на стойност 52 милиона лева.

Очакваният ефект от модерното съоръжение е рестартиране на икономическата, социалната и екологичната политика в региона. Той ще свързва автомобилния, железопътния и водния транспорт и ще бъде с ключово значение сред предлагащите конкурентни условия за транспорт на стоки.

Ръководителят отдел „Изпълнение на малки проекти“ – инж. Ивайло Динев споделя: „Русе е избран неслучайно. Това е една от големите икономически зони в страната. Тук е съсредоточен голям бизнес. Близостта му до река Дунав не е без значение, тъй като тя също е носител на товари. Преминаването от шосеен в железопътен транспорт разтоварва пътната инфраструктура и намалява броя на пътно-транспортните произшествия“.

Етапът, до който е стигнала реализацията на интермодалния терминал е придвижването на проекта за техническа помощ. Съоръжението ще заема територя от 12,4 хектара и ще бъде изградено в Източната промишлена зона на Русе. Началото на строителните дейности ще бъде дадено след 2 години, докато приключат всички процедури. А завършването е заложено до 2025 година.

Осигурени са 52 милиона лева без ДДС от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи неотдавна ръководителят на Звеното за подготовка, управление и изпълнение на проекти „Гарови комплекси и терминали“ в Националната компания „Железопътна инфраструктура“ – арх. Александър Туджаров.

Проучванията сочат, че на терминала ще могат да се обработват над 60 000 контейнера годишно, като до 2045 г. капацитетът му може да се удвои. Очаква се значителното повишение на товарните превози и избягване на задръстванията, както и цялостно намаляване на автомобилния трафик и преминаване към железопътен транспорт.

Снимка: Camco Technologies
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *