Една трета от заложения по проект асфалт на Северната тангента липсва

г. Автор
Северната тангента липсва

Една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, липсва в основния асфалт на Северната скоростна тангента в София.

Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, след направена проверка от състоянието на пътя.

По време на инспекцията бяха взети две проби от настилката на обекта. 

При първоначалния оглед на едната т. нар. „ядка“ министърът заяви: „Това, което виждате в момента, е 14 сантиметра, тоест липсва част от пътя“.

Проба ще бъде взета и от едно от мостовите съоръжения в района на пътния участък, като ще се изследва и здравината на стоманената му конструкция.

Според него този участък се нуждае от основен ремонт и то в много по-ранен етап, който ще е за сметка на държавата. Тангентата е извън гаранция, а мостовото съоръжение все още е в гаранция.

Анализите ще бъдат извършени от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“ и вероятно ще са готови до две седмици. 

Строителството на магистралната отсечка от 17 километра беше за 220 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., обясниха от Агенция „Пътна инфраструктура“. На 30 декември 2015 г. премиерът тогава – Бойко Борисов, пусна в експлоатация 13 километра от Северната скоростна тангента, а на 28 април 2016 г. цялата магистрална отсечка беше пусната два месеца предсрочно. 

Изпълнител на проекта е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват „Водстрой 98“, „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД и „Пътстрой Бургас“. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от обединение „СЖС Технос – СЖС България“, в което са „СЖС България“ ЕООД и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 000 лв. с ДДС.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *