Фолксваген ще строи или в България или в Турция

г. Автор
volkswagen

Скоро ще има яснота по въпроса къде на Балканите „Фолксваген“ ще построи нов завод и ще инвестира милиарди евро.


В последния етап вече изборът е между две държави – България и Турция. Според информация на германската информационна агенция ДПА решението още не е взето, но на първото заседание на надзорния съвет на концерна след Великден ще стане ясно окончателно къде ще е новият завод.

ДПА съобщават, че все още и България и Турция имат сериозни шансове, позовавайки се на източници от концерна. „Фолксваген“ отказва всякакъв коментар по темата.

volkswagen
Фолксваген ще строи или в България или в Турция

И в двете страни цената на труда е много по-ниска от тази в Германия. Предимствата на югоизточната ни съседка са наличието на опит в автомобилостроенето. България привлича с членството си в ЕС, което улеснява максимално подобна инвестиция.

Според запознати един ден преди посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София екип от „Фолксваген“ е посетил столицата и е огледал детайлно дори една немскоезична детска градина. Образователната инфраструктура също е част от обстоятелствата, които са от важно значение за концерна.

В новия завод ще се произвеждат автомобили от марките Skoda Karoq и Seat Ateca. В Германия заводите ще преминат към производство на електроавтомобили.

Към края на миналата година от Фолксваген обявиха, че през следващите пет години ще увеличи инвестициите си в електромобилност, автономно шофиране и дигитализиране до почти 44 милиарда евро, като 30 милиарда ще бъдат вложени само в електромобилност. Обявено бе също така, че производството на Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъде преместено в нова производствена мощност, за която се търси място в Източна Европа. Замислено е новият завод да облекчи производството на Skoda. Още миналата година директорът на дъщерната фирма Бернард Майер съобщи, че капацитетите на заводите на Skoda в Европа са изцяло запълнени.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *