Гърция се опитва да върне на пазара 650 000 необитаеми жилища

г. Автор
имоти

Цените на имотите в Гърция продължават да нарастват. Около 212 000 жилища не достигат на гръцкия пазар на имоти. Това става ясно от проучване на Piraeus Bank.

Това е един от основните фактори жилищата да са надценени с 14% спрямо нивото, на което би трябвало да са според макроикономическите показатели на гръцката икономика. В стремежа си да ограничи рязкото увеличение на цените на имотите и наемите през последните години, правителството се стреми да върне на пазара голям брой затворени имоти в Гърция.

Според данни на Министерството на финансите над 650 000 имота в Гърция са необитаеми. От тях около 150 000 се намират в Атика и Солун. Голяма част от тях са ваканционни жилища, които не са били използвани от години или изоставени.

Сред мерките, които в момента се обсъждат са споразумения, които ще позволят на десетки хиляди затворени имоти с нерешени проблеми при планирането, държани от необслужвани фирми за управление на кредити, да излязат на пазара.

Имотите, придобити по този начин, ще подлежат на ограничения – няма да могат да бъдат пуснати на пазара за краткосрочни наеми за известно време.

Предвиждат се проверки от данъчните кои са свободни и кои се отдават под наем, но без да се декларират.

Близо 2-3% от продадените имоти на годишна база са инвестиции в така наречената програма „Златна Виза“. Според проучвания китайските купувачи са склонни да използват тези жилища за дългосрочен лизинг, докато израелците и ливанците по-скоро предпочитат краткосрочен лизинг. Наблюдава се ръст на продажбите напоследък в регионите, където минималното изискване за златна виза от 250 000 евро е запазено, като Пирея например. Министерството възнамерява да увеличи тавана в тези региони до 500 000 евро.

Друга мярка, която се очаква да бъде въведена е инвестициите в недвижими имоти, поне в Атика и Солун, чрез програмата „Златна виза“, да не се използват за краткосрочен наем.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *