Главният архитект на София: Активностите са част от развитието на публичното пространство в градовете

г. Автор
Главният архитект на София: Активностите са част от развитието на публичното пространство в градовете
Арх. Здравко Здравков, снимка - inlife.bg

,По време на проверка на изграждането на нова детска градина в кв.“Курило“, Нови Искър, главният архитект на София – арх. Здравко Здравков подчерта, че публичният живот и градска среда в градовете не е само въпрос на архитектура.

„Всички ние съвместно с администрацията израстваме на принципа проба – грешка, вижда се, че работата е много. Политиката ни оттук нататък е следната – изработване на проектите и задължително макети в мащаб 1:1 и чак след това да се пристъпи към изпълнение“, посочи той, цитиран от Фокус.
Здравков допълни, че е добре всеки един елемент от градската среда да бъде предварително обсъждан и добре обмислен, а не просто едно поредно поставяне на красиви елементи в градската среда.
Детската градина, която се изгражда в кв. „Курило“, на чиято инспекция бе Главният архитект, е построена през 70-те години на XX век. По думите на общинското ръководство тя трябва да бъде завършена до края на годината. Детското заведение, освен че ще придобие съвсем нов облик, ще се отоплява с термо помпа и котел на пелети за опазване на околната среда.

детска
снимка – stolica.bg

Кметът на Софийска община – Йорданка Фандъкова при една от проверките каза, че е изключително важна и ключова ролята на архитектите за строителството и изпълнението на инвестиционните проекти. „Екипите на архитектите в Столичната община в следващия период ще имат три основни задачи – да бъде приета от Общинския съвет споделената визия на града, довършване и приемане на Наредбата за градската среда, и дизайна и създаване на нова структура, която да отговаря за инвестиционните проекти“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че направеното е още една политика, която Столична община стартира за работа по кварталите. В квартал „Курило“ това е втора детска градина, като първата бе цялостно обновена и модернизирана. Училището също бе изцяло ремонтирано.
Проверки на всички обекти постоянно се извършват, както от главния архитект Здравко Здравков, така и от кмета на Столична община – Йорданка Фандъкова.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *