Интелигентното строителство като революция

г. Автор
inteligentno-stroitelstvo-1

В строителството също има интелигентни и революционни решения, които са също като новите технологии – те са по-добри, по-надеждни, по-привлекателни и все по-популярни.

Ще се опитаме да ви представим най-новото и съвременно решение в строителството, което вече е доста популярно в цял свят.

Самопочистващи се строителни материали. Да, звучи нереално и невъзможно – затова е революционно. Новата технология, наистина е научно откритие, тъй като материалите се почистват, благодарение на природните фактори – слънце и влажност.

Идеята за създаването на материали от бъдещето се налага, поради интензитета на строителната дейност и преждевременното стареене на строителните материали, които много лесно се замърсяват от околната среда, а често поддръжката им е изключително скъпа и недостатъчно ефективна.

Какво най-често се замърсява бързо или губи свежестта и красотата си в строителството?

Това са всички керамични изделия, камък, дърво и всички строителни разтвори. Обикновено замърсяването се получава от отлагането на органична материя върху повърхността, което състарява и разрушава фасадата или елементите от сградата. Понякога реконструкцията, ремонта и освежаването не трае дълго, налага се отново да бъде заменено, и така до безкрай. Ето и решението, което променя всичко!

ТИТАНИЕВ ДИОКСИД

Този наноструктуриран материал е революция в съвременното строителство. Благодарение на него се получава покритие, което защитава от появата на бактерии и отлагането на органична материя върху повърхностите. Титаниевият диоксид е с изключително ниска токсичност и стабилен във водна среда, което го прави шампион в строителството. Процесът премахва мръсотията от органичен произход, която се придържа към стените, и която замъглява конструкциите с течение на времето.
Естествено, преди появата на титаниевия диоксид са правени много опити, някои от които сравнително успешни, за намаляване процеса на стареене на сградите.

Използването на този материал става внимателно и поетапно. С напредване на експерименталното строителство се развива и технологията. Продължават да се правят проучвания и експерименти с други материали за самопочистване като керамика и кристали. Изключителните качества на този тип материали са забелязани естествено и разбираемо в космополитен Токио, където някои от обществените тоалетни на транспорта са използвали вече това интелигентно строителство, което генерира ефект на самопочистване и намалява въздействието на околната среда върху повърхността.

САМОПОЧИСТВАЩИ СИСТЕМИ ВЪРХУ МЕТАЛ

Процесът на самопочистващите се конзоли е чрез разлагане на замърсителите и окислително редуциране на техните молекули.

САМОПОЧИСТВАЩИ СЕ БОИ

Наночастици, които се активират от слънчевата светлина. Звучи футуристично, нали? Представете си боя, която със своята формула, под формата на наночастици, се активира от слънцето и намалява стареенето и загубата на естетични свойства, причинени от действието и замърсителите на околната среда. Боята разлага органичната материя, допринася за естетичния вид на повърхността и по този начин се спестява поддръжка и ремонтни дейности.

ПРИЛОЖЕНИЯ

Както всяко нововъведение и технологично постижение, приложението на самопочистващите се материали се разраства бързо, подобрява се многократно и се гледа вече напред – към друга иновативна технология.  Интелигентните материали имат много приложения:

  • защитно покритие. Защитата и издръжливостта на покритието е сред основните му характеристики, които го правят широко приложимо и търсено на пазара.
  • за естетическо оформяне на фасади. Друго важно качество за всяко строително решение е и външния вид и естетика. Иновативните покрития и тяхната защитна функция удължават живота на обекта и запазват по-дълго неговата свежест и естетически вид.
  • при възстановяване на паметници на културата. Изключително свойство на материалите е тяхната приложимост при реставрации. При възстановяването на паметници на културата, „умните“ смеси запазват по-дълго живота на важни културни обекти, което ги съхранява за поколения напред.

Уникалните свойства на нанотехнологиите  позволяват изобретяването на умни материали от настоящето за бъдещето. Над 20 % от строителните компании по света ползват различни наноматериали. Причините за бързото навлизане на този вид технология са ефективното и трайно покритие на повърхността и дълготрайната защита на сградата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *