Инвестиции за 85 млн. лева в строежи и ремонти в Пловдив

г. Автор
бюджет

За 2020 година община Пловдив ще управлява бюджет в размер на 343 251 699 лв лева.

От тях 186 млн. лева са делигираните средства от държавата, а останалите са от приходи от местни данъци и такси.

„Образованието и подобряване на градската среда и трафика са основните приоритети и към тях са носочени основна част от средствата“, обяви кметът Здравко Димитров.

85 млн. лева са определени за капиталови разходи в бюджетната рамка 2020 г. В тях влизат и европейските средства със съответното съфинансиране от 51 млн. лв.

„За нас е важно да продължим развитието на Пловдив, да гарантираме общинските и държавноделегираните дейности и системи, в това число и заплатите, както и да продължим капиталовата програма“, заяви кметът Здравко Димитров. Той посочи още, че сред най-спешните проекти е завършването на първия етап от бул. „Северен“ (2 млн. лв.) и стартиране на втория, който трябва да достигне до Карловско шосе, ще започнат реални действия по пробива „Модър – Царевец“, чийто проект в момента се актуализира. Сред обектите, които предстои да бъдат завърешни през тази година кметът открои – Голямата базилика и Зоологическата градина.

За първи път от 45 години насам, ще бъдат построени две нови училищни сгради – на Математическата гимназия и крило за Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. За проектирането им през 2020 г. са осигурени 500 000 лева. За тяхното строителство общината очаква финансиране от държавата.

По отношение на кино „Космос“ кметът посочи, че все още не са осигурени средства за ремонта. Проектът, избран след конкурс, трябва да бъде обсъден с архитекта на сградата, който държи и авторските права.

На дневен ред остава и проектът за Втори гребен канал, за който трябва да бъдат заделени 1 млн. лева само за отчуждителни процедури.

По Водния проект, кметът обяви, че до края на месец януари ще бъде стартирана нова процедура за избор на изпълнител за реконструкция на ВиК мрежата . Поръчката беше обжалвана заради конкретизиране на вида тръби. За избора на изпълнител на модернизацията на Пречиствателната станция все още се очаква решение на Върховния административен съд, допълни той.

По отношение на трафика предстои да оборудваме още 7 кръстовища за обособяване на секция за десен завой“, посочи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов. Той обяви, че ще бъде пусната и обществена поръчка за 8 линии на градския транспорт, като ще бъдат завишени критериите за участниците, сред които – най-висок екологичен клас и повишаване удобството на пътниците.

Градът трябва да върви към подмяна на обществения градски транспорт с електрически автобуси. За тази година е предвидена субсидия от 7 млн. лв. за превозвачите“, съобщи Тодор Чонов.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *