В Дубай построиха най-голямата сграда на 3D

г. Автор
3-d-printer

Днес в Дубай се намира не само най-високият небостъргач в света, но и най-голямата сграда напечатана на 3D принтер.

Двуетажната административна сграда е с разгъната застроена площ от 650 кв.м и височина 9.5 метра. Нюйоркското архитектурно бюро Apis Cor проектира сградата. Компанията стана много популярна през миналата година, когато спечели конкурс под егидата на NASA за проектиране на 3D къщи на Марс.

3-d-printer

Сградата е монтирана директно върху парцела без никакви допълнителни строителни работи. За изграждането ѝ е използван 3D принтер производство Apis Cor. Площта на принтера е била по-голяма от тази на сградата и затова се е наложило да се използва мобилна установка, която е премествала отделните напечатани панели. Огромната сграда е построена с помощта само на един 3D принтер. При строителството на многоетажна сграда с помощта на 3D принтер от ключово значение е напасването на етажите.

Предизвикателство при изграждането са се оказали и природните условия. Печатането се е реализирало на открита площадка, където не е могло да се контролира температурата, а в емирството тя не е от най-подходящите за подобен вид строителство. Въпреки това сградата е успешно пусната в експлоатация и в бъдещите проекти на инвеститора е да напечата цял район с подобни сгради.

Снимки: Apis Cor
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *