Италианска компания ще строи завод за фотоволтаици в Ямбол

г. Автор
завод

Италианският консорциум Exe Solar съобщи, че стартира изграждането на завод за производство на фотоволтаични модули в Ямбол.

Проектът е на стойност 13 милиона лева. Според плана на компанията строителството ще започне през април, а заводът ще отвори врати до края на следващата година.

Предстои разкриването на 50 нови работни места за инженери и IT специалисти. За наемането на кадрите ще се търси сътрудничество с базирания в Ямбол факултет „Техника и технологии“ към Тракийския университет – Стара Загора.

Фабриката ще бъде построена в местността „Рибарника“, където компанията е закупила 11 дка терен частна собственост за около 200 000 евро. Съоръжението ще бъде със застроена площ около 3 дка.

От ръководството на италианския производител посочват, че производството ще бъде напълно екологично и няма замърсяване на околната среда. Производственият капацитет първоначално ще бъде 350 мегавата, а впоследствие ще бъде увеличен до 600 мегавата.

Exe Solar възнамерява да затвори производствения цикъл с изграждането и на фотоволтаичен парк. За целта е заявила и инвестиционно намерение за закупуване на 600 дка общински терени.

Компанията от години произвежда в Китай и създаването на тази нова производствена линия за тях ще бъде своеобразно „връщане“ в Европа. Exe Solar продава продуктите си главно на Европа и Северна Африка.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *