Камарата на строителите обучава кадри

г. Автор
Камарата на строителите

Близо 30 строителни техници се дипломираха след успешно завършен курс в Областното представителство (ОП) на Камарата на строителите в Пловдив.

Обучението е ориентирано към хора от практиката и е по инициатива на Камарата на строителите в Пловдив, Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик и „БГ алтернатива“.

Строителният техник е ключов, от него зависи изпълнението на всеки обект – независимо дали малка сграда или мащабен инфраструктурен проект. Така поздрави завършилите Гроздан Караджов.

Специални гости на събитието бяха Гроздан Караджов, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка, и председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. Във връчването на дипломите ​- на пета и шеста група дипломирани техници – се включи и Йордан Иванов, бивш областен управител на Пловдив.

Сред гостите бяха Петя Иванова, директор на ПГСАГ ​- Пазарджик, инж. Атанаска Вълканова, директор на ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ – Пловдив, доц. д-р инж. Венцислав Стоянов, зам.-председател на Общото събрание на ВСУ „Любен Каравелов“.

Дефицитът на добре подготвени кадри е един от сериозните проблеми на строителния бранш отдавна. Търсейки решение на този проблем пловдивската специализирана фирма „БГ Алтернатива”, съвместно с регионалната строителна камара, реализира собствен алтернативен модел, който успешно квалифицира младите хора на самите строителни площадки още докато са в училище. Новият модел за обучение е насочен към младите хора и цели придобиване на знания и умения в практиката, тяхното поетапно признаване и стъпаловидното израстване на кадрите в йерархията. По този начин още през 2015 г. пловдивският строителен бизнес постави началото на обучението на бъдещите си кадри.

„Обучението в Камарата е нещо съвсем различно от едновремешното школо, което често приличаше на тоталитарна институция. Напротив, нашите възпитаници са хора от практиката, такива, които идват направо от строителството. А преподавателите им дават съпорт от първия час и им помагат да усвоят тази нелека материя. При нас са се обучавали кметовете на Раковски и Девин, в момента имаме двама служители от общината в Раковски. Над 80% от тези хора заявяват, че ще продължат да учат по бакалавърската си степен“, коментира за „Марица“ Пламен Иванов, шеф на Строителната камара в Пловдив.

От 4 години в ОП-Пловдив над 250 души са получили своите дипломи. Днес всички те реално работят единствено и само в строителството. „Тази година от 124 обучавани само един не е завършил курса за техници. Обмисляме да подготвим и магистърски програми“, каза още Пламен Иванов. И уточнява, че досега в Камарата са правили само изнесено обучение. На този принцип например са обучавани брокери на недвижими имоти, които днес реално практикуват на пазара.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *