300 хил. евро за луксозен апартамент

г. Автор
луксозен апартамент

Средните цени на апартаментите от средно висок и висок клас с включен ДДС и паркомясто в София са между 180 хил. и 300 хил. евро. Това става ясно от данни на консултантска компания за недвижими имоти.

При новите къщи средните цени най-често са варират между 320 хил. и 486 хил. евро. Заедно с поскъпването на луксозните имоти нарастват и наемите им. За апартамент от средно висок и висок клас в столицата наемите са между 950 и 1600 евро на месец, а за къща започват от 2000 евро.

Предлагането в сегмента на луксозните жилища нараства и достига общо 13 100 домове, посочват от консултантската компания. Свободните жилища в завършени комплекси бележат лек спад от 3% на 2% от общия обем. Въпреки увеличеното предлагане се наблюдава тенденция на недостиг на жилища в луксозния сегмент от пазара.

Броят на жилищата в етап на строителство от средно високия и висок сегмент от пазара нараства и достига 3460. Строителните предприемачи се опитват да отговорят на търсенето на пазара. Нараства броят на купувачите, които искат тристайни и дори по-големи жилища. Хората разбраха колко е важно да има по една стая за всечи член от домакинството.

Друга причина за повишения интерес към луксозния сегмент от пазара на имоти е, че икономическите кризи не се отразяват негативно на цените на хубавите къщи и апартаменти. Тяхната стойност може само да нараства, коментираха брокери. Затова имотите са изключително добро вложение в периоди на висока инфлация.

Докато при жилищата търсенето нараства във всички сегменти от пазара, при търговските площи има промени в предпочитанията на хората, показват данни на консултантската компания. Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в София остава стабилно, а свободните площи са близо 6%. Но по отношение на сключването на договори за наемане на площи в моловете няма голяма активност. Подобна е ситуацията и при търговските площи на столичния бул.”Витоша” – няма голямо движение на наемателите, а незаетите магазини са около 10-12%. За сметка на това при трите работещи търговски парка в София има пълна заетост и дори разширяват търговската им площ. Наемите на първокласни локации в търговските центрове, на главните търговски улици и в търговски паркове остават непроменени.

В сектора на бизнес имотите консултантите посочват, че 2022 г. минава под знака на развитието на търговските паркове в страната. Планирани за реализиране в следващите две години има над 20 проекта. Предвид реализацията на тези паркове, за инвеститорите ще бъде важно да прецизират избора си на локации и да направят анализ на потенциала им за развитие. Най-активни при разширяване на пазарното си присъствие ще са вериги за по-евтини стоки, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *