„Кауфланд“ предложи преработен проект за Централните хали

г. Автор
Централните хали

Гepмaнcĸaтa вepигa xипepмapĸeти „Kayфлaнд“, ĸoятo иcĸa дa пpeвъpнe Цeнтpaлнитe xaли в Coфия в cвoй мaгaзин, е преработила проекта си за реконструкция на сградата.

Проектът е внесен отново в Националния институт за недвижимо културно наследство.

В новия проект компанията се отказва от идеята да промени из основи товарната рампа от задната част на сградата, което беше свързано с изкопни работи, съобщи Тодор Левенов, ръководител на направление „Нови проекти и модернизация в компанията.

Централните хали

Това беше и една от основните проблемни точки на специализирания експертен съвет към Министерството на културата, която в новия проект е отстранена. Причината е, че сградата е построена върху част от антична Сердика и със сигурност едни изкопни работи ще се стигне до разкриване на археология, която така или иначе ще стопира проекта за модернизация за неизвестен период от време.

„Отказахме се от това да понижим нивото на товарната рампа, ще отстраним само надземната плоча и магазинът ще се зарежда не от стандартните ни камиони, а само от товарни коли, които са съобразени с ограниченията за превозни средства в таи част от центъра на столицата“, съобщи инж. Асен Костадинов, проектен ръководител.

Освен това ще се изградят нови паркоместа и от сегашните 65 те ще се увеличат с още 10-12.

Извършени са и редица промени в интериорното пространство. Предвидено е освен с дизайнерска стълба изкачването до галерията да става и с изцяло остъклен асансьор. В галерията както и в предишния вариант на проекта ще бъдат разположени места за хранене и за отдих.

Бюджетът за реконструкцията остава същия – 50 млн. лв. Компанията направи и сайт за проекта: www.sofia-hali.bg, от който занапред гражданите ще могат да научат повече подробности за предстоящата модернизация.

Плановете са тя да приключи 6 до 8 месеца след получаване на разрешението. Няма обаче законов срок, в който Министерството на културата и подопечният му НИПК да се произнесат. Практиката е те да свикат заседание на специализиран експертен съвет, на който се обсъждат такива проекти, но датата все още не е обявена, показва справка на сайта на МК.

Снимки: Кауфланд
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *