Летище за 2 милиарда евро ще строят в Румъния

г. Автор
Летище

Ново летище на 43 км от границата с България планира да изгради румънската страна.

Проектът е с прогнозна стойност от около 2 милиарда евро. Предпроектното проучване е дело на консорциум специалисти, включващо архитекти и специалисти по градско планиране – Concrete & Design Solutions и Urban Scope, както и представители на френската SETEC, световен експерт в областта.

Летище Bucharest-Sud ще се намира на 24 км южно от центъра на столицата, на територията на град Адунати-Копачени, област Гюргево.

Целта му е първоначално да обслужва над 11 милиона пътници годишно, с възможност за разширяване на капацитета му до 20 милиона, посочват работещите по проекта. Плановете са и то да поеме до 30 000 тона товари на годишна база.

Сектор 4 на Букурещ ще работи с местните власти на съседния окръг Гюргево в рамките на съвместно дружество, което да придобие земята за новата аерогара.

По първоначални прогнози предпроектното проучване се очаква да приключи през август. За есента на 2025 година е фиксирано началото на процедурите по проектиране и изпълнение, като срокът за реализацията му е 3 години от издаване на заповедта за строеж, коментира пред журналисти кметът на Сектор 4 Даниел Бълуца.

Новото летище ще разполага с всички обичайни за едно съвременно летище елементи, включително паркинг за пътници с капацитет 4500 места, хангари за поддръжка, наземно оборудване и други.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *