Модерен парк от 27 дка в „Манастирски ливади“ в София

г. Автор
парк

Нов градски парк от 27 дка да бъде изграден в столичния квартал “Манастирски ливади”, предлагат председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков.

Замисълът е да бъдат възстановени пространства на изоставени речни разливи чрез иновативни и екологични решения. За целта градският парламент е необходимо да даде съгласие Столичната община да кандидатства заедно с Асоциацията за развитие на София”, “Софинвест” и Ботаническата градина към БАН по програма на Европейската инициатива на градовете.

парк

Конкретното предложение е за превръщането на 27 дка разливна зона, разположена в гъсто населения квартал “Манастирски ливади – Изток”, в ново пространство – висококачествено, отворено, безопасно и оживено, коментират от Столична община.

Създаването на модерния парк ще включва: изграждане на корекция на 350 л/м от река “Боянска бара” в участъка между ул. “Флора” и ул. “Костенски водопад”; изграждане на задържащо езеро; изграждане на система за събиране и управление на дъждовна вода и система за напояване; повърхностно озеленяване, включително изграждане на велоалеи; въвеждане на възобновяема електроенергия “Умни цветя” с батерии, захранващи парка; градско земеделие, мини оранжерии на открито; класни стаи на открито за повишаване на осведомеността за природата и климата; споделени работни пространства; комбинирана детска площадка и др.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *