МРРБ дигитализира всички договори и данни за инфраструктурата в АПИ

г. Автор
апи

Започна дигитализация на всички договори и данни в Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов.

Дигитализацията е нужна, за да се направи инвентаризация на всички пътища, мостове, предпазни съоръжения, вертикална маркировка, да се подпомогне  ръководството при вземането на решения и да се постигне по-голяма прозрачност на публичните средства.

Инвентаризацията на данните ще бъде използвана и в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2030-та година и програмата за нейното изпълнение.

„По този начин ще постигнем не само прозрачност на публичните средства, които ще се разходват, но и ще има много по-голям контрол“, коментира още Николай Найденов. Според него за прозрачното разходване на публичните средствае необходимо въвеждане на строително информационно моделиране, зад което стоят географските информационни технологии.

По думите му е необходимо да се инвестира в процеси по подобряване на съществуващите пространствени данни в системата на регионалното развитие и да се създадат единен адресен регистър, хидрография, дигитални двойници на пътната и жп инфраструктура, детайлни цифрови модели на важни територии като крайбрежните дунавски и черноморски зони.

Работи се и по въвеждане на геопортал и единен регистър на всички документи, свързани с устройственото планиране, както и на информационна система за инвестиционно проектиране на база на географските информационни технологии. „Липсата на регистър на всички актове, които се издават от администрациите във връзка с устройството на територията, води до многото скандални строежи“, каза още Найденов. Той поясни, че ако този регистър е публичен, ще се знае още в допускането за изработка на подробните устройствени планове, кой, какво, къде и как ще строи, а така и гражданският и административният сектор, ще имат възможност да упражняват контрол.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *