Над 1 милиард от ЕС за училища и детски градини

г. Автор
detski-gradini-uchilishta-0

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г.

Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова.

В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства основно училище „Никола Вапцаров“ и детска градина „Светулка“ и инспектира редица обекти, които се реализират с финансиране по ОПРР.

Двете учебни заведения са част от проекта „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, по който с над 16,1 млн. лв. в общината се обновяват десет учебни заведения. Зам.-министър Николова отбеляза, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лв., а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период – 2007-2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лв.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лв., а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период – 2007-2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лв. Очаква се до края на 2019 г. по програмата да бъдат отпуснати 14 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28 малки общини.

През следващия програмен период ще се подкрепя развитието на територията на регионален принцип. Зам.-министърът съобщи, че няма да се извършва ново териториално делене на страната и регионите за планиране ще останат 6, както и досега. „Няма да променяме обхвата на статистическото райониране, за да направим правилно планиране на инвестиции за следващия период.  Работим усилено какви отговорности ще делегираме на регионите при избор на проекти“, заяви тя.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *