Националната програма за саниране ще бъде възстановена през 2020г.

г. Автор
sanirane-programa-0
програма саниране на блокове 2020

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са обновени 1669 жилищни сгради.

В началото на годината Министерство на регионалното развитие и благоустройството отпусна 33 милиона лева за мерки за енергийна ефективност в 19 малки български общини.

В момента се извършват строително – монтажни работи по общо 138 сгради.

В общините Бургас, Благоевград и Пазарджик са обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност всички жилищни блокове със сключени договори за целево финансиране. В Бургас са завършени общо 205 сгради, в Благовеград -143, а в Пазарджик – 41.

В останалите общини, където са сключени договори за целево финансиране по програмата с най-много въведени в експлоатация блокове са град Хасково – 82, Стара Загора – 72, София – 55, Пловдив – 50 и Перник 40.  

В София 166 сгради имат договори с ББР за целево финансиране, като от тях се работи по 42, 32 са с обявена обществена поръчка за строително-монтажни работи, а 30 са  в техническо обследване.

До 2025 г. програмата за саниране трябва да продължи освен с въвеждане на алтернативен източник на финансиране, и с диференцирана подкрепа според различията на регионите в страната, а не по унифициран модел. Възможна е приоритизация, която да насочи програмата към икономически изостаналите региони, градовете с най-мръсен въздух, поощряване към включване в ТЕЦ и др. Бъдещата програма трябва да акцентира сградите да се снабдяват с мерки за енергийна ефективност, отговарящи на клас „B“, разширяване на обхвата с дейности като опазване на въздуха, подмяна на отоплителни и горивни инсталации.

Освен това трябва да се включат и еднофамилните жилищни сгради и залагане на повече мерки с възобновяеми енергийни източници и подмяна на ВиК системите.

Информация за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в други общини в страната може да бъде намерена на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *