Напредва проекта за нова библиотека на Варна

г. Автор
библиотека
Проектът е на стойност 78 млн. лв.

Работата по проекта за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна напредва.

„Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за строеж на библиотеката, за да не бъде безвъзвратно загубен проекта“, съобщи кметът Благомир Коцев.

Разрешението за строеж е от 2016 г. веднъж вече е било удължено. Новият срок изтича на 29 юли и по закон не може да отново да се иска отсрочка. От администрацията се надяват да няма обжалване на резултата от обществената поръчка и строителната площадка да бъде открита преди края на юли.

Проектната стойност на строежа на сградата е 78 млн. лв., сочат актуалните анализи. За първия етап от дейностите са нужни 20% от сумата, които са одобрени по програмата на Министерството на финансите за общините.

Новата библиотека ще се намира до сградата на общината. Международният конкурс за зданието бе обявен в края на 2015 г. и събра 450 предложения от цял свят. На първо място бе класиран проектът на нидерландското бюро „Architects for Urbanity“. Според него в библиотеката освен читални и хранилища за книги ще има концертна зала и богато озеленен покрив.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *