Най-скъпите градове за строителство в света

г. Автор
строителство

Лондон, който традиционно е сред най-скъпите за строителство градове в света, за пореден път оглави класацията, според доклада „Международни разходи за строителство 2024 г.“ на консултантската компания Arcadis.

Основният фактор за това са повишенита бюрократична тежест и регулациите, наложени от правителството през последните няколко години.

Второ и трето място заемат швейцарските градове Женева и Цюрих, а на четвърто се нарежда Мюнхен (Германия). Нарастващите разходи и двуцифреният ръст на цените в Германия поставят Мюнхен значително нагоре в класацията, като тази година тя изпреварва Ню Йорк (5-то място) и Сан Франциско (6-то място) по отношение на относителните разходи за строителство.

В топ 10 влизат още Филаделфия, Копенхаген, Хонконг и Бристол.

Българската столица София също намери място в класацията на Arcadis. През 2024 г. тя е на 76-о място – между Лисабон (75) и Рига (77). По-скъпо в региона излиза строителството в Белград, който е на 74-о място, както и Истанбул (73), Атина (71). Румънската столица Букурещ е на 79-о място.

„Въпреки социално-икономическите и политическите катаклизми през 2023 г. строителните пазари са относително спокойни, тъй като търсенето намалява, а веригите за доставки се връщат към равновесие“, коментират от Arcadis.

Според Arcadis и бъдещите инфлационни тенденции сектора ще продължат да нарастват поради пазарния натиск и стремежа към по-добри сгради.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *