Недостиг на парцели за строителство на складове

г. Автор
складове

В повечето държавите от ЦИЕ наемите на градски складови площи са в диапазона 4-10 евро/кв. м, а в Чехия и Естония достигнат до 12 евро/кв. м.

Има изразен дефицит на свободни площи за строеж на складове в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се съобщава в анализ на международна консултантска компания. Много инвеститори в този сегмент от пазара през последните години търсят парцели за изграждане на проекти. Конкуренцията за земя, особено в близост до главните градове, с инвеститорите в жилищни имоти предизвика увеличение на цените.

Повишено търсене се наблюдава и в малки складове и площи за градска логистика в страните от ЦИЕ, коментират консултантите. Инвестициите в тях формират около 25% от общия обем на вложенията в бизнес имоти. Търсенето е генерирано основно от логистични оператори, търговци на дребно и едро, следвани от компании от леката промишленост, автомобилната индустрия и бързооборотните стоки.

Наемните нива и таксите за поддръжка на складове за градска логистика са по-високи от стандартните.  се и разходите за строителство. В повечето държави от ЦИЕ офертните наемни нива за градските складови площи варират в диапазона 4-10 евро/кв. м на месец, а в Чехия и Естония достигнат до 12 евро/кв. м.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *