Некропол от XII-XIII век спира строителството на новата автогара в Созопол

г. Автор
автогара

По време на изкопните дейности за изграждането на новата автогара в Созопол строителите се натъкнаха на средновековен некропол. Така, още дори преди проектът да е навлязал в същинската си строителна фаза, бе спрян.

Още преди самата „първа копка“ на новото съоръжение бяха заложени задължителни архитектурни разкопки, тъй като е известно, че районът на бъдещата автогара е богат на артефакти.

В открития некропол са намерени човешки скелет и верижно помещение от XII – XIII век, където са открити оловни печати и сребърни предмети.

Кметът на община Созопол сподели, че откритието има голяма вероятност да промени първоначалните планове и за момента се изчаква преди да се продължат строителните работи.

Директорът на Археологическия музей – Димитър Недев разказа пред „БНТ“, че зоната, в която е предвидена да бъде построена автогарата е трасе на Средновековен път и е част от Националния – археологически резерват – античен град Аполония. Като задължителна част от проекта са предварителните теренни проучвания и археологически разкопки като по процедура, ако бъдат открити следи и артефакти, се спира строителството, пише се протокол, в който се описват понататъшните действия за бъдещата съдба на намереното.

„Представете си, че намерим нещо, което не се е виждало досега. Всичките ни планове могат да бъдат променени в движение, ще изчакаме“, сподели кметът на община Созопол – Тихомир Янакиев.

Проектът на новата автогара бе оценен на малко над 1 млн. лв. и дълго време община Созопол очакваше одобрение за стартиране на строителството от Министерството на културата. Националният институт за недвижимо културно наследство наложи корекции в първоначалния архитектурен план и въпреки това, строителството ще претърпи още известно забавяне докато строителните дейности бъдат възстановени.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *