Нов рекорд при ипотечените заеми във Франция

г. Автор
ипотечен кредит

Средната първоначална вноска, необходима за закупуване на имот във Франция, в момента е 89 422 EUR. Това показват данните от доклад на групата за недвижими имоти Century 21. Това е около 35% от средната цена на къща във Франция.

Сумата — с 61% по-висока от миналата година и с 259% по-висока от 2021 г., е още един удар върху жилищния пазар, който отбеляза рязък спад в строителството, продажбите и цените на жилища и апартаменти през последните месеци.

Друго сериозно предизвикателство е повишаването на лихвите по ипотечните кредити във Франция, които според някои агенции за недвижими имоти са достигнали 4% във Франция.

Тези обстоятелства водят до „жилищна криза“ – потенциалните купувачи или са изгонени от пазара, или стоят безучастни, докато цените паднат, което води до спад на продажбите на имоти. Тези, които все още предпочитат да купуват, са принудени да променят предпочитанията си.

„Ерата след Covid беше свързана с по-големи пространства при покупки на недвижими имоти“, коментира Чарлз Маринакис, председател на Century 21.

Като цяло тези, които все още искат да купят, са намалили желания размер на имота си с 5 кв.м., установи друг скорошен доклад от уебсайта за финансови услуги Meilleurtaux.com. Според Маринакис, за стабилизиране на пазара цените на жилищата „трябва да паднат с 10-15%“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *