Нова жп гара във Вилнюс по проект на студиото на Заха Хадид

г. Автор
а Хадид

В столицата на Литва Вилнюс ще има модерна и красива централна жп гара, проектирана от студиото на покойната Заха Хадид.

Това стана ясно след като авторският екип спечели конкурса. Проектът е за специфичната инфраструктура и за прилежащата зона, които ще се променят драстично. Но това ще остане във визуално единство със старите сгради на някогашната гара.

Заха Хадид

Основният елемент на проекта ще бъде голям покрит дървен мост, който ще се извиси над линиите. Той ще е с дължина 150 м и широк 46 метра. Той ще изпълнява едновременно функцията на чакалня, но и ще осигурява достъпа до коловозите. По същество той представлява сграда с площ от 9500 кв. м.

Заха Хадид

Край новата жп гара на Вилнюс ще бъде има парк от 4000 кв. м. В него ще бъдат засадени над 300 дървета. Планувано е да бъде изработена система, която да събира дъждовна вода и да я филтрира. Проектът предполага да има минимален брой административни и търговски площи в новата гара.

Проектът е от изключително значение за града, защото е част от жп трасето Rail Baltica, минаващо през Талин, столицата на Естония. Там вече се строи новата жп гара, също по проект на студиото на Заха Хадид.

Снимки: Zaha Hadid Architects
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *