Нови инвестиции във ВиК сектора

г. Автор
вик

Новият воден холдинг ще инвестира в изграждането на нова ВиК инфраструктура, за да може да пребори сушата, особено в най-застрашените малки населени места.

Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Илиян Илиев.

Оздравяването на водните дружества ще е сред основните приоритети на холдинга, за да могат те да усвоят ефективно 2 млрд. евро за сектора, които ще бъдат предоставени от Брюксел по линия на ОП „Околна среда“. Чрез това финансиране ще се подобри качеството на услугата за крайните клиенти и ще се намалят загубите в мрежата, които са над 50 на сто.

Ще се изграждат довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост, каза още Илиев. И посочи за пример изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва река Дунав с Каспичан и Нови пазар. В момента се работи върху проектиране на съоръжението. След като проектът бъде готов ще бъдат калкулирани средства, нужни за неговото строителство.

Илиев подчерта още пред БНР, че са необходими и законови промени, за да се гарантира събирането на неплатените сметки за ВиК. За да не се размива отговорността КЕВР трябва да бъде разделена на две – на водна и на енергийна комисия, допълни Илиев.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *