Нови правила при санирането на сградите

г. Автор
саниране

Като част от „Зелената сделка“ Европейската комисия предложи нови задължителни минимални енергийни стандарти за вече построените сгради в Съюза.

С тази промяна се цели да се понижат вредните за климата емисии от 2050 г. и да се създадат нови работни места, ангажирани с реновирането на сградите.

Близо 11% от сградите в Европейския съюз се санират ежегодно, но за жалост в по-голямата част това не подобрява енергийната им ефективност. Само 1% от тях са обективно енергийно обновени. Заради това от Брюксел полагат усилия за  въвеждане на задължителен енергиен стандарт за сградите.

„Това е стандарт, който трябва да важи при прилаганото на мерките за енергийна ефективност оттук нататък, за сградите, които тепърва ще се санират. Ако прогнозната стойност на средствата, които ще отделим следващите години за енергийна ефективност, надхвърлят 4.5 млрд. лв. от различните източници, държим тези средства да бъдат изразходвани по най-ефективния начин, т.е. от така направената инвестиция да има максимална полза години напред“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

Новата политика на ЕС за реновирането на сградите надгражда досегашното разбиране за саниране. Става дума за енергийно независими сгради, чрез монтирането на фотоволтаични инсталации. Целта е максимално минимизиране на разходите за отопление и охлаждане, чрез използването на възобновяема енергия.

По-високи ще са и изискванията към качеството на материали, които се влагат в самото саниране. Целта е колкото се може повече сгради да са с ефективен клас „А“. „Това са сгради с много по-голяма енергийна ефективност и енергоикономичност спрямо клас „В“ и клас „С“. Бих казал, че в България няма проблеми да се постигне този клас“, казва проф. Димитър Назърски от УАСГ. От университета са разработили наръчник как да се извършва санирането у нас, така че да отговаря на най-високите европейски стандарти. Те ще бъдат заложени от МРРБ в бъдещата програма за реновиране на сградния фонд.

Целта на новия европейски стандарт е също така да се определи какво точно стои зад понятията „реновиране“, саниране“ и „енергийно обновяване“. „По-високите стандарти, които трябва да се покриват, касаят не само фасадната изолация, нова изолация на покривите, нови дограми, но и прилагането на други технически решения, особено за по-големите сгради. Това включва термопомпи, разполагане на фотоволтаични колектори, слънчеви панели на покрива на сградата. Покривите на сградите, особено на големите многофамилни, индустриални и търговски площи, са огромен ресурс, който би било редно да бъде усвоен“, каза още Дончев.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *