Роботи ще ремонтират дупките по пътищата във Великобритания

г. Автор
дупки по пътищата

Намериха нов начин за решение на стар проблем с дупките по пътищата във Великобритания.

Всъщност може да се окаже, че изкуственият интелект е високотехнологичното решение на проблема с упоритите дупки.

Схемата за разгръщането по пътищата на „армия“ от интелигентни роботи, които да сложат веднъж завинаги край на заплахата от дупки, е предложена от организация, финансирана от университета на Ливърпул.

Компанията Robotiz3d Ltd е проектирала нова „порода“ автономни роботи, способни да откриват дупки и други проблеми с пътната настилка, след което да ги поправят само за няколко минути.

Ремонтът на дупките по пътищата е сериозен бизнес, възлизащ на над 1 милиард лири през последното десетилетие. От Robotiz3d уверяват, че „терминаторите“ на дупки могат да се справят много по-евтино от който и да е човек.

„Предложената система ще може автономно да открива и характеризира пътни дефекти като пукнатини и дупки, да оценява и прогнозира тежестта им и да отстранява пукнатини, така че да не се превърнат в дупки“, коментира д-р Паоло Паолети, главен технически директор на фирмата.

Технологията се разработва и тества през последните четири години. Новият подход ще бъде по-рентабилен и по-бърз начин за окончателно справяне с дупките по пътищата.

Настоящите методи за откриване и ремонт на дупки са трудоемки и като такива са бавни, опасни и скъпи за икономиката и околната среда„, казва техническият директор на компанията д-р Себастиано Фичера.

„Новата технология, която разработваме, ще направи задачите по поддръжката на пътищата по-бързи, по-евтини и по-чисти и в крайна сметка те ще станат по-безопасни и по-достъпни“, допълва той.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *