Новият проект за ремонт на площада около храм „Ал. Невски“

г. Автор
площад

Малко промени, ново градско обзавеждане с класически дизайн, характерен за центъра на София и ново решение за уличното осветление. Това са част от промените в проекта за обновяване на зоната около храма „Св. Александър Невски“ в София.

Преработеният проект може да се види на сайта на общинското направление по архитектура и градоустройство. До 1 юни по него може да се внасят становища, а за 3 юни е предвидена онлайн дискусия за обсъждане на проекта.

Той касае зоната между улиците „Георги С. Раковски“ и „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

Преработката е дело на екипа арх. Иво Пантелеев, който през 2013 г. спечели конкурса за обновяване на тази част от центъра.

През миналата година общината настоя за промени в проекта за зоната около храма „Св. Александър Невски“, след като се установи, че ще има проблем с отводняването на площада, след като стартира обновяване на част от прилежащите пространства – като ул. „Московска“ например.

Така от НАГ поискаха проектантите да предложат ново проектно решение за градината между улиците „Г. С. Раковски“, „Оборище“, „Париж“ и подпорна стена към Централния военен клуб, което да включва запазване на алейната мрежа; скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец, както и премахване на предвидените пейки в тревните площи и поставяне им по алеите.

От общината настояваха за запазване в максимална степен на вида, характера и местата на градското обзавеждане в зоната, като се предвидят нови елементи с класически дизайн, характерен за центъра на столицата.

Сред изискванията бяха и нови технически и технологични решения за предвидените ремонтни дейности около сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека.

Проектантите трябваше да представят ново проектно решение за уличното осветление, съобразено с изискванията на Министерство на културата в зоната на пл. „Св. Александър Невски“, част от ул. „Оборище“ и на пл. „Народното събрание“.

Трябваше да се направи актуализиране на детайли и фрагменти в проекта, свързани с настилките, достъпната среда и др.

Отводняването на площада около храма е трябвало да се съобрази с канализационнната мрежа и да отпадне първоначално предвиденото разширяване на тротоара по югозападната дъга на пл. „Народно събрание“. А планираните самопочистващи се обществени тоалетни трябваше да сменят местоположението си.

Като изискване на възложителя се въвежда и етапност на проекта. Плановете се той да се реализира на 10 етапа, съобщават от 24chasa.bg. От съобщението на сайта на НАГ става ясно, че така ще се намалят неудобствата за живеещите и работещите в зоната.

На пл. „Св. Ал. Невски“ ще се подмени изцяло настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи и ще се оформят тактилни ивици. Същото се предвижда и за тротоарите на пл. „Народно събрание“, с изключение на реновираните площи около хотел „Интернационал“.

За ул. „Московска“ и пл. „Гина Кунчева“ промените касаят паважната настилка, която ще се пренареди и допълни със средноразмерни павета. Тротоарите там също ще са нови.

В участъка от ул. „Шипка“ – между ул. „Париж“ и ул. „15-ти ноември“ се подменя изцяло настилката на уличното платно – със средноразмерен паваж, а по тротоарите – със светлосиви гранитни плочи.

Уличното осветление в зоната на пл. „Св. Александър Невски“, част от ул. „Оборище“ и на пл. „Народното събрание“ ще бъде с нов дизайн. По ул. „Оборище“ и около пл. „Ал. Невски“ ще има 12-метротви стълбове на уличното осветление. Дизайнът им е подчертано „исторически“ като за целта е използван пример от Оксфорд. Окончателното решение за дизайна и височината им ще бъдат взети след монтиране на мостра, става ясно от съобщението.

Първоначалният проект предвиждаше там да има високи светлинни мачти, които отпаднаха. Отдавна бе решено и в настилката на площада да не се поставят символни златни павета. Остава обаче идеята зоната пред храма да стане пешеходна и трафикът да се забрани до ул. „Г. С. Раковски“.

Около пл. „Народно събрание“ ще се поставят съвременни осветителни тела с модерна визия, като височината им отново е 12 м.

В градината между ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Оборище“ и ул. „Париж“ ще се запази алейната мрежа, ще има частична корекция на джобовете за пейки, подмяна на настилката и част от бордюрите. Там ще се обновят пейките и кошчетата. Запазва се сегашното място на паметника на Българския опълченец.

С проекта се запазват в максимална степен вида, характера и местоположението на градското обзавеждане в територията, като се предвижда подмяна на пейки и кошчета, както и поставяне на стойки за колела. В цялата зона се планира обновяване на зелените площи, Wi-Fi зони в градините и площадните пространства и подземни контейнери за смет.

Проектантът трябва да представи мостри от всички материали и елементи на градското обзавеждане за одобрение. Изискват се и мострени полета, илюстриращи изчерпателно проектните решения.

„Целта на преработването на проекта е да се запази максимално съществуващото положение. Настояхме да се запази паважната настилка в зоната около храма, ще се ремонтират само тртоарите, за да се постигне единната им визия. Въвеждаме етапи на реализацията, за да не създаваме неудобства за хората. Като цяло намесите ще са минимални, за да се опази автентичният образ на градската среда“, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Той подчерта, че „всяко едно нещо, което ще бъде поставено – плочки, пейки, кошчета, осветителни тела и т.н. първо ще бъде представена негова мостра в мащаб едно към едно. Първо ние като възложител трябва да видим всеки един елемент, хората – също и чак след това, ако получи разрешение, ще се монтира“.

Всички препоръки, които постъпят към проекта, ще се обсъдят от експертен съвет. След това проектантът ще трябва да се съобрази със становището на експертите и после да започне изработване на работния проект.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че тази година ремонти в центъра няма да има. Така проектът вероятно ще се реализира догодина. Заради промените в проекта ще се прекрати и договорът с изпълнителя на зоната „ПСТ груп“. Същото решение е взето и за другата зона в центъра – около ул. „Шишман“, която трябваше да се ремонтира тази година.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *