Догодина стартира изграждането на зелено околовръстно шосе в София

г. Автор
veloalea

Проектът за устройствен план за първата част от зеления ринг на София е завършен. Трасето ще свърже Борисовата градина със “Слатина”.

На мястото на старото жп трасе при гара „Пионер“ ще бъде изградена велоалея с дължина над 3,1 км и пешеходна връзка с места за сядане. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи идеята за зелено околовръстно през 2019 г. – зелен ринг, който да свързва кварталите с големите паркове.

Първата част от него ще тръгва по старата жп линия от гара “Пионер” и ще минава под бул. “Цариградско шосе” зад зала “Арена Армеец” през естакадата на бул. “Шипченски проход” до Висшето транспортно училище.

Концепцията е там да бъде създаден линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея. Проектът за устройствен план на тази част от ринга вече е обявен на сайта на общинското направление по архитектура и градоустройство за обществено обсъждане.

Освен 3170 м велоалея той предвижда да се оформят и 32 742 кв. м зелени площи за широко обществено ползване.

“Проектът е съгласуван с НКЖИ, която е собственик на терена. За изграждането на зеления ринг се проведоха няколко работни срещи между НКЖИ, столичния кмет г-жа Фандъкова и транспортния министър Росен Желязков. Имаме уверение, че след влизането в сила на устройствения план НКЖИ ще стартира процедура по прехвърлянето на имота на Столична община“, обясни арх. Здравков.

Става дума за общо 56 415 кв. м. Едновременно с това ще започнем изготвяне на инвестиционния проект за изграждането на линейния парк, допълни той.

Очаква се всички процедури да приключат до края на тази година, за да може през 2021 г. да стартира изграждането на първата част от зеления ринг на София.

Планът предвижда и два нови урегулирани поземлени имота за детски заведения с обща площ от 8 215 кв. м.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *