Новият вариант на схемата „60/40“ обхваща и строителство

г. Автор
строителство

Правителството разшири обхвата от икономически дейности в схемата „60/40“, при която държавата ще поеме 60% от възнагражденията на служителите.

Към фирмите, които ще могат да кандидатстват за помощ, са включени целият сектор строителство и голяма част от преработващата промишленост, както и товарният транспорт, издателска и рекламна дейност.

В първоначалния план бе заложено мерките да се прилагат само за търговските обекти на територията на моловете, пътническия транспорт, хотелиерството и други туристически дейности, сектора на ресторантьорството и питейните заведения, както и спорта и културата.

Очаква се схемата за подпомагане на бизнеса да влезе в сила със задна дата от началото на обявяването на извънредното положение – 13 март. Засега е предвидено компенсации по схемата да могат да се изплащат максимум 3 месеца.

Необходимата документация ще се подава към Бюрата по труда.

Въвеждат се облекчения в прилагането на схемата като отпадане на изискването поне 50% от работниците в спряното предприятие да са заети в съответните дейности, както и липсата на задължение персоналът, за който е получена помощта, да остане на работа три месеца след това.

Предстои планът на правителството да бъде обсъден с работодателите и синдикатите, а след това да бъде гласуван от Министерския съвет.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *