Ще разрешат ли банките да пропуснем една или две вноски по кредит?

г. Автор
банки

В сутрешния блок на NOVA вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите.

Банките да имат въздух – да не бъдат толкова настоятелни, когато има необслужвани кредити, да не ви продадат имуществото, категоричен беше заместник министър-председателят.

Той допълни, че се надява в скоро време търговските банки да обявят какви ще бъдат нивата им на гъвкавост и да дадат шанс на потребителите, в условията на пандемия, да пропуснат една или две вноски по кредита си.

„Парите в бюджета са взаимноспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим“, каза още вицепремиерът, попитан какво да правят фирмите, които вече са платили корпоративния данък. Стана ясно, че за онези, които вече са си платили, няма обратен ход.

По думите му държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. „Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация“, каза Дончев.

Все пак Парламентът реши и отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица.

БНБ излезе с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията.

банки
Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките.

Мерките целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите.

Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките.

Банките по света по време на пандемията

банки

Федералният резерв на САЩ сведе основният си лихвен процент практически до нула.

Банката на Япония също обяви спешни мерки за стимулиране на третата по големина икономика в света, присъединявайки се към усилията от страна на европейските централни банки.

Банки в Италия и Великобритания отлагат плащанията по кредити заради коронавируса.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *