Община Варна ремонтира тръбопровод за отпадни води за 24 млн. лв

г. Автор
тръбопровод

Държавата осигурява 24 милиона лева за ремонт на тръбопровода за отпадни води, който минава по дъното на Варненското езеро.

Тръбата е монтирана през 2011 година, а през 2019 г. аварира и предизвика замърсяване на акваторията. От общинската администрация съобщават, че по-голямата част от отпуснатите сега от държавата средства – 20 милиона лева, ще бъдат използвани още през тази година.

Проектът за ремонта на тръбата по дъното на езерото е само един от 27-е, за които държавата отпуска пари на Варна. Общата стойност на подписаните договори между кмета Благомир Коцев и министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в оставка Андрей Цеков е за 137,5 милиона лева. Парите са предназначени за ремонтни дейности, проектиране и изграждане на различни обекти, строителство.

За строителството на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ са отпуснати 5,5 милиона лева за тази година. Малко над половин милион лева ще бъдат инвестирани в реновирането на художествения музей „Георги Велчев“, където ще бъде създаден арт център.

С пари от държавата ще бъдат изградени и два парка – „Република“ и „Младост“, средствата за тях надхвърлят 10,3 милиона лева.

Над 10 милиона лева са отделени за основен ремонт на общинския път между кварталите „Аспарухово“ и „Галата“. Пет милиона лева ще бъдат инвестирани в оправянето на улицата към Южна промишлена зона.

Всички проекти, подписани между Община Варна и МРРБ, трябва да бъдат завършени и отчетени до края на 2026 г., като средствата за реализацията им ще бъдат отпускани поетапно.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *