Обявиха конкурс за възстановяване на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя

г. Автор
резидентция

Построена през 70-те години на XX век, бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков днес тъне в разруха. Към днешна дата, екип млади архитекти се заемат с нелеката задача да върнат блясъка на резиденцията и да я възстановят.

Със сигурност задачата няма да е лесна, тъй като към момента крепостта на политическата върхушка е изоставена и е потънала в мръсотия и руини.

Архитектите, които се заемат с възстановяването на резиденцията – Михаил Сугарев и Михаил Райновски споделят пред БНТ: „Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора. Да стане поле на различни хора с различни интереси. Минералната вода и чистия въздух са голям фактор като място за отдих. Искаме да запазим оригиналната концепция на сградата, като вкараме нови програми и да се привлекат хора от различни таргетови групи“.

Имотът, обитаван някога от Тодор Живков, е собственост на Областна администрация – София град и Министерството на културата. Конкурсът за архитектурни идеи за възстановяване е обявен от архитектурния колектив „Афтерпаст“.

Арх. Сугарев е с дипломна работа с фокус върху Банкя и резиденцията, която е планирана като държавен правителствен санаториум. Освен като място за пребиваване, резиденцията е била предвидена и като корпус за рехабилитация с басейн и кино от тогавашния архитект Павел Николов.

В конкурса за възстановяването на резиденцията се включват около 20 кандидати, като осемте най-добри са разделени на два отбора от по 4. Те ще работят по темата „Как си представят бъдещето“ на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя.

Историята напомня, че през 90-те години японската милионерка Масако Оя става собственик на резиденцията и се опитва да я превърне в голф клуб, но умира през 1999 г. и от тогава обектът си прехвърля собствеността няколко пъти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *