Рекоден ръст на жилищните кредити

г. Автор
жилищни кредити

Общият размер на отпуснатите от банките жилищни заеми нарасна с 4,12 млрд. лв. за година и към края на месец април достигна 21,4 млрд. лв. Това става ясно от данни на БНБ.

Това е рекорден за България ръст от 23,9%. Само за месец жилищните кредити са нараснали с 463 млн. лв.

Причината за рекордното увеличение на ипотечните заеми е желанието на хората да живеят в по-хубав дом, както и да вложат парите си в апартамент или къща. Много често човек има спестени пари, които иска да инвестира в имот, но те не са достатъчни за покупката на хубав апартамент.

Отпуснатите от банки потребителски кредити за домакинствата за година се повишават с 14% и достигат 17,74 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома или за покупка на обзавеждане и домакински уреди.

Заради големия ръст на жилищните кредити преди няколко дни БНБ разпореди на банките при отпускането на ипотечни заеми да следят поне шест показателя. Сред тях са какво е съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношението между размера на вноските по кредита и месечния доход на кредитополучателя, и съотношението между размера на заема и годишния доход на кредитополучателя. Но от БНБ не са въвели определени тавани на тези показатели. Така реално мерките на БНБ няма да окажат съществено влияние върху кредитополучателите. Спестяванията на домакинствата в банките за година нараснаха с 8,6 млрд. лв. и достигнаха 82,3 млрд. лв.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *