Обявиха обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча купел“

г. Автор
банията в овча купел

Обявена е обществена поръчка за реставрацията на банята в „Овча купел“. Тя ще бъде възстановена в оригиналния си вид.

Това обяви зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов пред БГНЕС. Реставрационните дейности трябва да започнат в средата на годината да започнат.

„Нашата философия е реставрация на историческите сгради и използване на минералната вода по най-съвременни способи, с внедряване на нови различни разнообразни спа технологии под ръководството и надзора на хабилитирани лица и на компетентни специалисти“, коментира Чобанов и добави, че това, което може да се случва в тях е именно съвременни практики, свързани с балнеология, спа, рекреация, използване на различни природни ресурси за подобряването на здравето на човека.

Чобанов каза също, че банята в „Овча купел“ е по-напреднала в сравнение с тази в Горна баня.

„Очакваме все още Министерството на културата да съгласува нашия проект, след което да обявим обществена поръчка. Там проблемът е свързан с концесия, която отнема по-голямата част от минералната вода. Дебитът, който по концесионен договор е оставен за обществени нужди е крайно недостатъчен. В топлите месеци дебитът е недостатъчен дори за чешмата, откъдето хората си наливат вода и се е случвало, тя да пресъхне. Там това ще бъде големият проблем. Но сградата ще бъде реставрирана изцяло в оригинален вид, ще бъдат запазени басейните, както са в момента“, увери Чобанов.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *