Старото строителство е предпочитано в Стара Загора

г. Автор
стара загора

Купувачите на имоти в Стара Загора се интересуват предимно от жилища от старо строителство. Около 65% от сделките в града са с имоти в сгради, строени преди 2009 година.

Цените на жилищата в Стара Загора са между 500 евро и 800 евро за кв. м, но за обзаведени апартаменти в центъра стигат и до 1300 евро за кв. м.

Интересът е най-голям при апартаментите с две спални. Кварталите с най-голям търсене са “Три чучура” и “Железник” – те са с добра инфраструктура и близо до центъра на града. Ковид пандемията доведе до нарастване и на интереса към покупка на малки къщи с двор в курортното селище Старозагорски бани, Малка Верея и Пряпорец.

Стара Загора е град, който се движи добре икономически, заплатите са високи, заради големите международни компании, локализирани там, а интересът към него е на локално ниво, посочват брокери от града в Южна България.

През първото тримесечие на 2020 г. покупко-продажбите на жилища в Стара Загора бележат ръст с над 10%. Реализираните сделки са 1062 на брой, спрямо 953 за същия период на предходната година. В периода април-юни сделките са по-малко – 823, но това е много добър показател на фона на мерките, които бяха взети срещу разпространението на Covid-19. А след това пазарът бързо се възстанови. През третото тримесечие вписаните продажби на жилища са 1320, което е ръст с над 25% спрямо последния период преди кризата – първото тримесечие на 2020 г. А през последното тримесечие на миналата година регистрираните сделки са 1297.

Средната цена на имотите в Стара Загора се движи около 650 евро за кв. метър, като апартамент в града може да се купи за суми между 500 евро и 800 евро за кв. метър. В сайтовете за обяви има и предложения за жилища с цена 1300 евро кв. метър, като става въпрос за обзаведени, тристайни апартаменти в центъра на града, посочват брокери.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *