Одържавяват хиляди имоти в Чехия

г. Автор
Имоти Чехия
Над 4000 сгради нямат реален собственик

Наскоро направена статистика в Чехия показва, че приблизително 152 хиляди парцела и 4000 сгради нямат собственик.

Статутът им обаче ще се промени още в началото на 2024 г., когато ще изтече десетгодишният срок, определен от Гражданския кодекс за намиране на изчезнали собственици. Имотите, за които няма пълна информация в кадастъра, също ще бъдат одържавени.

Михаела Тесарьова – говорител на Офиса на държавното представителство за Имуществени въпроси (UZSVM) сподели, че: „Ако собственикът не се яви, коригира или допълни данните, то от 1 януари 2024 г. недвижими без коректно вписан собственик, ще бъдат прехвърлени на държавата. Ако държавните институции не проявят интерес към обектите, ще ги предложим на електронни търгове“.

Според един от собствениците на организация, занимаваща се с имоти – Пьотр Земан, е необходимо да се вземат предвид не само обектите без реален собственик, но и тези, за които собствениците не се грижат и тънат в разруха, създавайки потенциална опасност. Според него, продажбата им може да направи имотите по-достъпни.

Причината за многото изоставени имоти в Чехия се търси дълбоко назад във времето, когато след Кадифената революция редица къщи в Чехия са закупени от чужденци, които по-късно не могат да се грижат за тях. Според Земан собствениците са имали нереалистични очаквания. „Тук всичко е толкова просто: трябва да чакаме дълго време за реконструкция. В резултат на това, хората загубиха интерес“.

България също е осеяна с изоставени имоти с много собственици или без собственици, чийто имоти се рушат. Инвеститорски интереси към тях не липсват, но уреждането на собствеността ограничава тези възможности.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *