Околовръстен път край Божурище ще строи държавата

г. Автор
околовръстно шосе
снимка: nciz.bg

Проблемите с трафика на индустриалната зона край София съществува от доста време. На откриването на дистрибуционен център на датска компания, премиерът Борисов съобщи, че вече има проект за строителството на околовръстен път край Божурище.

Новото околовръстно шосе ще започне от булевард „Царица Йоанна“ през иднустриалната зона и ще продължи до магистралата София – Калотина. Стойността на инфраструктурния проект е 50 млн. лева и ще бъдат осигурени от правителството.

околовръстно шосе
снимка: bgnesagency.com

Бойко Борисов допълни, че поради огромния интерес на инвеститори в зоната и големият брой работещи в нея се затруднява придвижването, както за бизнеса, така и за местните жители. Поради тази причина правителството ще изгради нов околовръстен път и ще се откаже от първоначалната идея съществуващото трасе само да се разшири.Очаква се скоро да започне процедура по отчуждаване на имотите за бъдещото строителство.

С реализирането на проекта ще се увеличи и интересът към индустриалната зона от бъдещи инвеститори, които до момента проявяват апетит да разположат своя бизнес в зоната, но трафикът ги блокира. Затова се планира околовръстното да бъде изградено в най-кратки срокове.

Дистрибуционният център в Божурище, на което откриване присъстваше премиерът, е осмото логистично съоръжение на датската JYSK в Европа. В момента центърът обслужва и доставя стоки до 80 магазина в България, Гърция и Сърбия. Общата му площ е 95.000 кв. м., а площта на парцела е 303.000 кв. м. Още този месец започнат доставките до Румъния, до края на годината – до Босна и Херцеговина. При заработването на дистрибуционния център с пълен капацитет, той ще обслужва над 320 магазина JYSK на Балканите, а работните места ще са над 200.
С инвестицията си от над 107 млн. евро за изграждането на Дистрибуционния център в Божурище, JYSK бе отличена и с престижната награда „Инвеститор на годината 2018“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *