Първото пространство от данни за градска среда стартира с голяма международна конференция на 9-ти ноември в София

г. Автор
UrbanDataSpaces

Събитието ще представи успешни европейски пространства от данни и ще срещне първите български членове на новата инициатива Urban Data Space на института GATE към Софийския университет.

Институтът GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Международната асоциация на пространствата от данни организират конференцията Data Spaces Discovery Day, която ще даде официален старт на първото пространство от данни за градска среда у нас — Urban Data Space. Чрез богата програма с участието на десетки европейски технологични лидери, събитието ще представи какво е пространство от данни, какви са възможностите за участие в него, какви са ползите от довереното споделяне на данни, както и кои са първите членове на българското Urban Data Space — държавни институти, корпорации, технологични фирми, общини, неправителствени организации и стартъпи. Конференцията ще се проведе на 9 ноември в галерия VIVACOM Art Hall Оборище 5 в София.

В събитието ще вземат участие водещи експерти от Европа, които ще представят различни успешни примери и бизнес приложения на суверенното споделяне на данни. Сред тях са пространствата от данни за енергийна ефективност и въглероден отпечатък в Хелзинки, за умно градско осветление в Барселона, както и примери от други европейски градове. Представените примери ще покажат как пространствата от данни намират практическо приложение и спомагат за решаване на различни предизвикателства в градовете, като оптимизиране на ресурсите и услугите в града, умна градска мобилност, използване на енергия и други. В две панелни сесии български и международни експерти ще обсъдят социалните и бизнес ползи от пространствата от данни. Събитието ще постави фокус върху бъдещето на суверенния обмен на данни в Европа и ще разгледа как чрез обмена и използването на данни могат да бъдат решени предизвикателствата пред градовете на бъдещето.

“Българския Urban Data Space ще има ключова роля за развитието на българската икономика, базирана на данни.” разказва проф. д-р Силвия Илиева, директор на Института GATE за новата инициатива. “Целим да създадем общност от съмишленици – учени, технологични експерти, юристи, икономисти, социолози и предприемачи, която да стимулира взаимодействието между наука, бизнес, правителство и общество, за използване на пространствата от данни за развитие на иновативни продукти, решения и услуги.”, добавя още тя.  

По време на събитието участниците могат да разгледат и специална интерактивна Data Space Discovery зона с демонстрации на пространства за данни от европейската мрежа на Международната асоциация на пространствата от данни. Така българските участници ще могат да се срещнат лично с вдъхновяващи лидери от Европа и да се включат в професионалните дискусии. Участието в конференцията е безплатно, но местата са ограничени и е необходимо да направите  предварителна регистрация.

За GATE

Институт GATE – Големи данни в полза на интелигентно общество — е първият високотехнологичен център за научни изследвания и иновации в областта на големите данни и изкуствения интелект в България и Източна Европа. Той е създаден през 2019 г. като основно структурно звено на Софийския университет в партньорство с Технологичния университет Чалмърс и Чалмърс Индустри Техник, Швеция.

GATE има за цел да създаде уникална среда и инфраструктура за приложни научни изследвания в най-съвременните технологични области – големи данни и изкуствен интелект, като се превърне в глобално конкурентен дигитален хъб за иновации и прилагането им в решаване на проблеми в областта на „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Умна индустрия“ и „Интелигентно правителство“. GATE цели да развие значителен научен капацитет, да вдъхнови и култивира следващото поколение учени и експерти в областта. Той е инвестиция в хората със специален фокус върху младите и талантливи изследователи.

Проектът „Големи данни за интелигентно общество“ (GATE) се финансира по мярката WIDESPREAD-2018-2020 TEAMING Phase 2 на програма „Хоризонт 2020“ и по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

За Urban Data Space

GATE е българският хъб на IDSA (International Data Spaces Association), който насочва и обединява националните усилия в посока използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области. GATE e движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните и градските администрации, както и инкубатор и акселератор, който да ускори създаването на иновациите, базирани на обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.

Пространството от данни за градска среда, на което GATE е инициатор, ще позволи събирането, обработката, обобщаването и споделянето на данни за града и региона в доверена и сигурна среда. Членството в екосистемата на Urban Data Space ще предостави на участниците ценен ресурс за иновации и развойна дейност, а също така и възможност за вземане на интелигентни градски решения. В пространството ще бъдат интегрирани публични и частни данни, както и генерирани от гражданите данни за ключови дейности като чистотата на въздуха, мобилността, строителството, енергийната ефективност и др. Така споделянето на данни може да има решаващо значение не само за осигуряване на по-добро използване на ресурсите и по-малко вредни емисии, но и за осигуряването на устойчивост чрез оптимизация на строителството, по-интелигентен градски транспорт, модернизирани съоръжения за пречистване на вода и отпадъци, и по-ефективни начини за използване на енергията в сградите.

 

 


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *