През 2022 г. започва изграждането на ЖП линия от Белград до Северна Македония

г. Автор
жп линия между Белград и Северна Македония

Още през месец април тази година стана ясно, че Европейската комисия е готова да подкрепи изграждането на високоскоростна жп линия между Белград и Северна Македония.

Това стана ясно след среща на сръбският президент Александър Вучич с председателя на европейската комисия Урсула Фон дер Лайен и върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Малко по-късно, след срещата, Вучич потвърди, че е получил писмо от Урсула Фон дер Лайен, в което тя потвърждава своята подкрепа за проекта за изграждане и възстановяване на ЖП линията от Белград до Ниш и границата с Република Северна Македония.

По време на посещението си в Брюксел, Вучич е успял да договори с ЕС 30-50% от средствата, необходими за реализирането на проекта. За Сърбия този проект е не просто инфраструктурен, а изключително важен, тъй като затвърждава изграденото доверие между Сърбия и ЕС и създава нови политически отношения.

Целите, при реализирането на новия проект, са развитие на транспортната мрежа, чрез които да бъдат привлечени нови чуждестранни инвестиции.

Президентът на Сърбия подчерта, че този проект е един от най-важните, които трябва да реализира по време на мандата си и очаква подписването на договорът в най-скоро време.

„Посещавал съм този красив град много пъти и тук винаги е било приятно, а това е специален ден за нас. Не става въпрос само за инфраструктурни проекти, но и за възстановяването на доверието между нас за създаване на нова политическа атмосфера, икономическа среда“, заяви Вучич.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *