Пробив! Строят фабрика за износ на слънце от Сахара до Великобритания

г. Автор
износ на слънце

След 46 години експлоатация, атомната електроцентрала Huterson B в Шотландия, бе спряна през месец януари, тази година. Предвижда се на нейно място да се появи нов грандиозен проект за осигуряване на електроенергия.

Очаква се новата фабрика да бъде построена в Хънтърстън през 2023 г., а 900 – те работници ще управляват четири високоволтови кабела за постоянен ток, които ще се простират на 3800 км от южния бряг на Великобритания, под морето, до пустинята в Централно Мароко.

Новият проект ще осигурява енергията на 7 милиона британски домове, което е около 8 % от общото потребление на електроенергия в Обединеното кралство с 10,5 гигавата от сахарското слънце и вятър.

Технологията от новата ера съществува от 1954 г. като при високоволтовите кабели се наблюдава изключително ниска енергийна загуба от около 2 %, което в сравнение със стандартните системи за променлив ток, които губят около 30 %, е истинско откритие.

Преди осезаемото навлизане на технологиите, конверторните станции трябваше да бъдат с размерите на футболно игрище, за да променят електричеството обратно в променлив ток. Кабелите и преобразувателните станции струват стотици милиони, а инсталирането им може да отнеме години.

През 90-те години обаче се появи нова система, която използва изолирани биополярни транзистори, които позволяват на операторите да имитират формата на вълната на напрежението на силен енергиен източник с тези на слаби източници.

Така вместо да е необходима атомна централа в единия край, може да има само слънчеви и вятърни паркове. Това ще позволи държавите да имат достъп до енергия денонощно. Просто трябва да свържат мрежите си с отдалечени земи с различни климатични особености.

Предимствата са огромни, тъй като предоставят достъп до електричество на най-ниска цена.

Причините Обединеното кралство да са сред първите, които ще внедрят новата технология, е именно изключително високата цена на електроенергията. Други държави, които имат същия проблем вече проявяват интерес към създаването на междусистемните връзки от нова ера.

Връзката EuroAfrica ще свърже Гърция с Египет. Работи се по междусистемна връзка между Италия и Тунис, а Австралия се надява да осигури на Сингапур възобновяема енергия чрез друга амбициозна връзка, наречена Sun Cable.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *