Проекти от 16 държави участват в конкурса за сградата на БНБ в Пловдив

г. Автор
Обявявиха архитектурен конкурс за бившата сграда на БНБ в Пловдив

„Трезор за идеи“ – това е името на проведения преди дни конкурс за бъдещето на сградата архитектурен паметник на културата в центъра на Пловдив, известна като бившата сграда на БНБ.

В конкурса, имащ за цел устойчивото опазване на културното ни наследство, са постъпили 42 проекта. По-интересното е, че те не са само български, но и от много международни. Участие взеха участници от 16 държави, сред които Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. От общия брой предложения 19 са български, а 23 – международни.

„Всяко едно от постъпилите предложения носи своя уникален подход за грижа към обекта като недвижимо културно наследство, своя визия за бъдещата функция на сградата на бившата Българска народна банка“, коментират членове на журито.

Ето и някои идеи в какво да бъде превърната сградата:

– библиотека и български литературен център;
– японски културен център;
– академия по изкуствата;
– учебен център;
– център за театрално изкуство;
– дом на музиката;
– център за млади талантливи бъдещи художници;
– културен център и място за съвременни експозиции.

Предстои нелеката задача журито да определи трите най-добри проекта. Победителите ще получат премия в размер на 3000 лв., а гражданите ще могат да ги видят на организирана за целта изложба. Също така трите най-добри предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Ако някой от тях бъде приет, то община Пловдив ще го реализира.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *