Промени на имотния пазар в Чехия

г. Автор
жилища

Общината в Прага направи проучване, от което става ясно, че за над 70% от гражданите на Чешката република липсата на жилища на достъпни цени е основателна причина за отлагане на създаването на семейство.

А 40% от анкетираните коментират преместване от един в друг град поради жилищната криза. Според експерти по недвижими имоти хората, които обикновено купуват апартаменти, отлагат покупката и отиват на пазара на наеми.

„От многогодишни анализи на продажбите на пазара на жилищно строителство знаем, че хората на възраст от 34 до 44 години, които имат поне едно дете, най-често купуват апартамент за собствено пребиваване. И за тях перспективите за закупуване на апартамент се влошиха значително през последната година“, коментира Павел Линха от аналитичния отдел на развойната компания JRD Group.

Намаляването на наличността на апартаменти значително ще ускори търсенето на жилища под наем в Чехия, което досега е много по-слабо, отколкото в Западна Европа.

Промените в законите за ипотечните кредити и нарастващите лихвени проценти също насочват хората към наемане. „Месечната цена на ипотечен кредит за среден апартамент в Прага в момента надвишава месечния наем за същия апартамент със 17%“, каза още  Линха.

Според JRD Group, близо 25% от жителите на Прага (340 830 души) се интересуват от наемане на жилище. Най-голямата група са студентите (41%), следвани от самотни хора и млади двойки (20%), семейства с деца (15%), по-възрастни двойки с възрастни деца (13%) и квалифицирани чуждестранни специалисти (11%).

Проучване на Deloitte показва, че през първото тримесечие на 2022 г. най-високият наем в Чехия е бил в Прага от 13 EUR/кв.м на месец, което е с 5,3% повече в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. Следващият е Бърно, където наемът е 11,5 EUR/кв.м на месец (повишение с 2,2% на тримесечие). Наемите се повишиха във всички големи регионални градове с изключение на Ческе Будейовице, където спаднаха с 0,9% до 9 EUR/кв.м на месец.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *