Пускат проекта за реконструкцията на пл. „Св Неделя“ за обществено обсъждане

г. Автор
ploshtad-sveta-nedelia

В Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община бе презентирано идейното решение за обновяване на площад „Света Неделя“ от главния архитект на София Здравко Здравков, както и от архитектите Масимилиано Фуксас, Антонио Марселия и Лучано Ландаета.

До 11 септември жителите на София ще могат да дадат своето мнение и препоръки за предстоящата реконструкция на площад „Света Неделя“.

През 2019 г. Столичната община проведе международен ограничен конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя“ и прилежащите пространства. Журито определи за победител в конкурса италианското студио „Фуксас“.

С победителя в конкурса е сключен договор за проектиране в два етапа: изготвяне на идейно решение и изработване на технически и работен инвестиционен проект за реконструкция на площад „Св. Неделя“ и прилежащите му пространства.

Новият дизайн на площад „Св. Неделя“ си поставя като основна цел възстановяването на пешеходните зони в центъра на София, така че да се създаде непрекъснато, безпроблемно и оживено обществено пространство. Темата за непрекъснатостта, разбирана като пространствено и визуално сближаване, се решава с включването на пешеходните части на бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Витоша“ и на ул. „Съборна“.

Римските археологически находки, наскоро проучени, ще бъдат интегрирани в новия площад чрез стъклени настилки, които ще могат да ги защитят и да станат видими за обществеността, гарантирайки възприемането на различните слоеве, които характеризират тази зона. Добре планираните осветителните системи ще гарантират видимост на археологическото наследство през нощните часове.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *