Ръст на продажбите на замъци във Франция

г. Автор
замъци

Копнежът по живота на открито пространство и зеленина, появил се по време на пандемията, е поставил ново начало на пазара на дворци и замъци във Франция, въпреки кризата и икономическата несигурност.

За това пише в. „Фигаро“. Изданието се позовава на агенцията за недвижими имоти Груп Меркюр (Groupe Mercure), според която продажбите в този престижен сектор са скочили с 15 процента за една година, и то въпреки последователните локдауни, блокирали страната.

През последните месеци, с постепенното разхлабване на ограничителните мерки, французите вече не се боят да направят такава стъпка. Покрай силното търсене на селски къщи и полуосновни жилища през последните месеци вече много жители на градовете, по-специално парижани, търсят глътка въздух след продължителното принудително затваряне у дома, обяснява Оливие дьо Шабо, директор на Груп Меркюр. Случило се е нещо невиждано, агенцията е осъществила по-голямата част от продажбите си от юни до септември 2020 година, след което през есента ентусиазмът е отслабнал след въвеждането на нови ограничения заради коронавируса. От януари обаче сделките отново са започнали да се увеличават.

Един замък не струва задължително над 1 милион евро. Според „Фигаро“ някои красиви резиденции или малки изолирани замъчета се продават за около 350 000 евро. Колкото по-близо са до Париж обаче имотите поскъпват.

Специалистите от сектора обаче предупреждават, че придобиването на такъв дом често означава много ремонти, а прокарването на нова електрическа инсталация там струва много по-скъпо, отколкото в апартамент.

В същото време в този сектор продажбите не са многобройни (около 500 на година), но пък от две-три години цените не падат. Кризата не обяснява всичко това, но все пак е дала известен тласък. Вероятно бумът в продажбите на замъци във Франция се дължи и на стремежа към спокойствие, автентичност или просто промяна на начина на живот, заключава публикацията.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *