Румъния модернизира жп лините си с над €1,4 милиарда

г. Автор
жп инфраструктура

От съобщение на румънския държавен железопътен оператор CFR става ясно, че са пуснати два търга на обща стойност 1,48 милиарда евро за модернизацията на железопътната си инфраструктура.

Ще бъдат обновени и модернизирани ключовите в северната ни съседка жп участъци Igiroasa-Drobeta, Turnu Severin и Poarta-Caransebes.

Модернизацията ще бъде финансирана чрез транспортната програма за периода 2021-2027 г. Стойността на договорите е съответно 5,17 млрд. леи и 2,21 млрд. леи. Договорите са с продължителност шест години, като една година е предвидена за етапа на проектиране и пет години за изпълнение на работите. Оферти ще се приемат до 1 юли 2024-а година.

Дейностите са част от по-голям проект за модернизиране на дългия 225,3 км железопътен участък, простиращ се от южна до западна Румъния. След реализирането на този проект модернизираната железопътна отсечка ще позволи скорост на влаковете между 120 км/ч и 160 км/ч.

Германски и полски влакове, които у нас наскоро закупиха, са мощни, модернизирани и отговарят на високите европейски изисквания. Подвижният състав на някои от тях позволява развиване на скорост до 200 км/ч. Такава скорост обаче няма как да бъде развивана в България, заради състоянието на железопъптната ни инфраструктура.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *